Wat is precies een herenfiets?

De term ‘herenfiets’ is iets wat toch wel vaak langs lijkt te komen. Het lijkt misschien dat al de verschillende fietsen een andere benaming hebben, voor marketing doeleinden. Toch is dit niet waar! Fietsen met verschillende namen verschillen ook echt van elkaar. In deze blog staat precies wat een herenfiets inhoudt en voor wie het bedoeld is.

Herenfietsen

Een herenfiets valt onder de fietssoort ‘stadsfiets’. Stadsfietsen zijn stevige fietsen, speciaal ontworpen om dagelijks gebruikt te worden. Er zitten niet veel gadgets aan de fiets, zoals speciale banden of veel versnellingen. Een stadsfiets is gemaakt om gewoon een lekker eindje te fietsen. Het heeft wel een stalen frame, wat iets zwaarder kan uitvallen dan mensen op het eerste oog zouden kunnen denken. Een herenfiets verschilt van de damesfiets door de horizontale framebuis. De framebuis zorgt ervoor dat het frame extra stevig in elkaar zit. Daarnaast verschillen de fietsen nog in zadel, waarbij de zadel van een herenfiets vaak wat slanker is dan die van damesfietsen. Als laatst worden herenfietsen over het algemeen in grotere lengtematen gemaakt, wat rekening houdt met de langere lengtematen van de heren die erop rijden.

Er bestaan veel soorten herenfietsen. Den kaar een elektrische herenfiets, een sportieve herenfiets en heren transportfietsen, om er maar een paar te noemen. Heren transportfietsen zijn gemakt om meer bagage mee te kunnen nemen. Natuurlijk kunnen herenfietsen gevonden worden bij vrijwel elk fietsmerk. Zo is er altijd wel een fiets te vinden die prettig rijdt.

Kopen van een herenfiets

Sprekend over lekker rijdende fietsen, het kopen van een fiets is niet iets dat gehaast moet worden. ‘Even snel een fiets kopen’ is dus niet een handig ding om te doen, omdat de kans groot is dat je vast komt te zitten met een fiets die eigenlijk niet zo lekker rijdt. Dan is een verspilling van geld en je zult minder snel de fiets nemen! Hier zijn dus een paar tips om in het achterhoofd te houden als het gaat om het kopen van een fiets.

Allereerst is het handig om het doel en het budget te bedenken. Ben je van plan om elke dag een eind te rijden of ga je de fiets maar één keer in de week gebruiken voor de boodschappen? Bij het eindje rijden kunnen versnellingen wel lekker zijn, maar deze zijn eigenlijk niet nodig als het gaat om de fiets maar eens in een paar dagen te gebruiken. Dit heeft ook invloed op andere snufjes die fietsen kunnen hebben, zoals voordragers of bagagetassen. Dan is het tijd om de framemaat te kiezen. De framemaat zorgt ervoor dat je wel of niet comfortabel op de fiets zit en kan fietsen, en is dus van essentieel belang. Een regel om te volgen is ongeveer dat het zadel zo laag verstelt kan worden dan de voeten op de grond kunnen worden gezet. Het is vaak mogelijk om een proefritje te maken, wat dan ook wel aanbevolen wordt. Zo weet je zeker of de fiets lekker fietst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *