Wat is een sitemap en waarom is een sitemap belangrijk?

Misschien heb je er nog niet zo over nagedacht, maar een sitemap is erg belangrijk voor je website. Vooral wanneer je bezig bent met zoekmachine optimalisatie. Een sitemap zorgt er namelijk voor dat de structuur van je website duidelijk wordt. Wanneer je een goede structuur hebt op je website betekent het dat je website ook goed werkt. Wil je weten wat een sitemap precies is? En waarom het dan zo belangrijk is? Lees dan hieronder verder voor meer informatie over een sitemap.

Uitleg over een sitemap

De uitleg van een sitemap is niet heel ingewikkeld. Er is een grote kans dat jouw website niet maar uit één webpagina bestaat. Dat betekent dat je website bestaat uit verschillende webpagina’s. Op die webpagina’s kan je allerlei verschillende informatie vinden. Het is belangrijk dat de webpagina’s goed in verband staan met elkaar zodat er een goede structuur in zit. Met een goede structuur kan je zorgen voor een goed overzicht van al die webpagina’s die op jouw website staan. Dat is eigenlijk als het ware ook de definitie van een sitemap. Een sitemap laat dus een overzicht zien van al die pagina’s op je website.

Er zit nog wel een verschil tussen een sitemap voor bezoekers of een zoekmachine. Een sitemap voor bezoekers is meer gericht op het laten zien van die structuur aan de bezoekers van je website. Een sitemap voor de zoekmachine helpt Google om een goede index te maken van de webpagina’s op je website.

Belang van een sitemap

Je wil als website waarschijnlijk ervoor zorgen dat alle inhoud van de website geïndexeerd wordt. Dat doet Google wanneer een andere bron bijvoorbeeld een link stuurt naar een webpagina van jouw website. In dat geval indexeert Google die webpagina dus. Maar stel je voor dat je geen sitemap hebt. Dan ziet Google al die andere webpagina’s van jouw website niet. Het gevolg hiervan is dat je als het ware geen indruk maakt op Google waardoor Google je website niet een hogere positie zal aanwijzen. In de ogen van Google is er immers niks meer te vinden op jouw website. Om die reden is het dus erg belangrijk dat je een sitemap hebt. 

Voordelen van een sitemap

Een sitemap voor je website heeft enkele voordelen. Het eerste voordeel van een sitemap is dat de vindbaarheid van de pagina’s op je website beter wordt. Dit is vooral belangrijk wanneer je bezig bent met linkbuilding. Bij linkbuilding draait het natuurlijk om het verkrijgen van links die verwijzen naar jouw website. Je kan daarvoor linkbuilding uitbesteden.

Verder zorgt een sitemap ervoor dat alle webpagina’s goed te vinden zijn, omdat er structuur is. Dat is voor de bezoekers van jouw website erg prettig. Zo maak je de website gebruiksvriendelijk en dat waarderen bezoekers altijd. Voor SEO is een sitemap ook erg belangrijk. Bij SEO is het namelijk de bedoeling dat Google je vertrouwt. Een sitemap kan daarmee helpen. Heb je hulp nodig bij SEO? Schakel dan bijvoorbeeld seo optimalisatie Amsterdam in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *