Relatiegeschenken verstrekken? Bedenk je goed wanneer je dat doet

Relatiegeschenken

Het verstrekken van relatiegeschenken tussen ondernemers onderling is een verschijnsel dat we al jarenlang zien. Wat de belangrijkste reden is om zo’n cadeau te geven aan een zakenpartner kan per persoon verschillen, maar over het algemeen kun je er vanuit gaan dat men dit ten eerste doet in de hoop dat er een betere of langere samenwerking in zit in de toekomst. Of dat er nieuwe bestellingen of opdrachten worden afgenomen uiteraard. Maar een relatiegeschenk kan ook gewoon een oprechte blijk van waardering of dank zijn voor een fijne (en mogelijk afgeronde) samenwerking. Bij diverse gelegenheden kun je ervoor kiezen zo’n cadeau te geven aan je zakenrelaties. Hieronder lees je over een aantal in meer of mindere mate voor de hand liggende gelegenheden.

Kerst en nieuwjaar

Rond de kerstdagen en tegen nieuwjaar worden vermoedelijk de meeste relatiegeschenken over en weer uitgedeeld. Dit hoort natuurlijk ook wel een beetje bij deze tijd van het jaar. Als je met deze tendens meedoet, dan ben je weliswaar niet echt verrassend, maar let op: als je ervoor kiest dit níet te doen, kan het zijn dat je ten opzichte van concurrenten ‘te weinig’ doet.

Relatiegeschenken

Belangrijke verjaardagen

Iets verrassender zou zijn als je een zakenpartner op zijn of haar verjaardag verrast met een relatiegeschenken. Hoe je het ook wendt of keert, dit komt meer oprecht over dan een relatiegeschenk geven met kerst.

Jubilea

Een jubileum dat bij een bedrijf plaatsvindt waarmee je samenwerkt is ook een geschikt moment om een presentje uit te delen. Zorg er dus zeker voor dat je op de hoogte bent wat er speelt bij je zakenrelaties.

Zomaar

Wanneer je ervoor kiest om zonder specifieke reden een relatiegeschenk te overhandigen dan kom je zeker het meest spontaan over. Het kan niet anders of dit gebaar zal gewaardeerd worden door de ontvanger.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *