Jouw vaststellingsovereenkomst niet tekenen

Als je prettig ergens werkt wil je natuurlijk deze baan ook behouden. Zo kan je hier een lange tijd werken en kan je goed geld verdienen. In een bedrijf kan het heel leuk zijn en kan je het gezellig hebben met andere. Echter kunnen er ook problemen zijn en kan het werk een stuk minder leuk worden. Het wordt pas echt vervelend als jou baas je wilt ontslaan, als hij hier geen reden voor heeft kan hij dit niet zomaar doen. Met een vaststellingsovereenkomst kan hij jouw contract stoppen, maar kan jij ervoor kiezen om niet te tekenen. Doordat mensen deze vaak tekenen worden ze uit dienst gezet en is dit vervelend. Veel mensen weten niet dat ze het arbeidsrecht hebben om dit niet te tekenen. Als je dit document niet tekent kan je ervoor zorgen dat je in dienst kan blijven. De enige optie die je werkgever dan heeft om jou als nog te ontslaan is om toestemming vragen bij het UWV. Daarnaast kan hij dit ook bij de kantonrechter aanvechten en kan dit alsnog leiden tot een ontslag. Wil jij dus echt in dienst blijven bij jouw baan? Je vaststellingsovereenkomst niet tekenen is dan je beste optie om er te blijven.

Neem een advocaat

Als jouw werkgever jou alsnog wilt ontslaan naar dat jij het document niet hebt, ondertekend. Dan is er een grote kans dat hij dit doet door middel van een rechter. Ook hier heb jij recht op een verdediging en kan je ervoor zorgen dat je als nog in dienst blijft. Als je dan een dagvaarding krijgt om naar een rechter te gaan, is het verstandig om een advocaat tot je te nemen. Op deze manier kan je ervoor zorgen dat je niet in de problemen komt en kan de advocaat je helpen. Zo kan de werkgever dingen over je zeggen die niet kloppen en bijvoorbeeld zeggen dat je gestolen hebt. Doordat jij een advocaat inschakelt die gespecialiseerd is in arbeidsrecht kan je ervoor zorgen dat je niet in de problemen komt.

Laat het beoordelen

Het is natuurlijk niet fijn als je werkgever jou wilt ontslaan, vooral niet als jij je werk heel leuk vind. Vaak kan het juist goed zijn om het vaststellingsovereenkomst te ondertekenen. Echter moet je dit niet doen zonder er naar te kijken. Zo kunnen er dingen in staan die niet goed voor je zijn, deze kan je laten controleren door een ervaren persoon. Daarnaast kan je onderhandelen met je baas als hij jou echt weg wil hebben. Zo kan je kijken naar een transitievergoeding waardoor je extra geld kan krijgen. Als jou baas je ten kosten van alles weg wilt hebben kan je op deze manier toch zorgen voor extra voordelen. Dan kan je alsnog altijd besluiten om je vaststellingsovereenkomst niet tekenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *