Hypotheek oversluiten? Hier moet je op letten

De hypotheekrente is de laatste tijd flink gedaald. Hierdoor is het inmiddels behoorlijk goedkoop om geld te lenen. Althans, wel als we dit vergelijken met een paar jaar geleden. De rente lag destijds namelijk aanzienlijk hoger. Loopt jouw hypotheek inmiddels al een behoorlijke tijd? Dan heb je de lening mogelijk afgesloten tegen een hoge rente. Als dit inderdaad het geval is, kun je jouw hypotheek oversluiten naar een andere bank. Je lost jouw huidige lening dan af met het geld van een andere hypotheekverstrekker, waar je vervolgens een nieuwe hypotheek afsluit. Grote voordeel hiervan is dat je profiteert van de huidige hypotheekrente. Om ervoor te zorgen dat alles vlekkeloos verloopt, vertellen wij je hier waar je op moet letten bij een hypotheek oversluiten.

Bereken hoeveel je bespaart
Wanneer de hypotheekrente laag is, denken veel mensen dat oversluiten interessant is. Meestal is dit ook het geval, maar er zijn uitzonderingen. Als het verschil in rente minimaal is, is het financieel gezien namelijk niet altijd aantrekkelijk om de lening elders onder te brengen. Betaal je nu bijvoorbeeld 3 procent rente over jouw hypotheek en wordt dit bij oversluiten 2 procent? Dan betaal je toch mooi 1 procent minder rente.

Om te bepalen of herfinancieren interessant is, bereken je eerst hoeveel je bespaart. Doe dit aan de hand van het hypotheekbedrag dat nog openstaat. Laat hier eerste jouw hypotheekrente op los en daarna de huidige rente. Op deze manier weet je hoeveel je bespaart als je jouw hypotheek oversluit.

Krijg je te maken met boeterente?
Blijkt uit jouw berekening dat je flink kunt besparen op jouw hypotheek? Dan denk je mogelijk dat oversluiten een goede keuze is. Toch hoeft dit niet zo te zijn. Als je jouw hypotheek onderbrengt bij een andere bank, krijg je vaak te maken met zogeheten boeterente. Deze rente brengt jouw huidige geldverstrekker in rekening als je de lening voor het einde van de rentevaste periode oversluit. De partij waar jij jouw hypotheek bij hebt ondergebracht, loopt dan namelijk geld mis.

Wie denkt dat een geldverstrekker een standaard boete in rekening brengt, heeft het mis. De hoogte van de boeterente is namelijk afhankelijk van een aantal factoren. Allereerst wordt er gekeken naar de hoogte van het hypotheekbedrag. Hoe hoger dit bedrag, des te meer je moet betalen. Daarnaast kijkt een geldverstrekker naar de resterende rentevaste periode. Als het om een lange periode gaat, brengt een hypotheekverstrekker logischerwijs een hoger bedrag in rekening. Hierdoor kan de boeterente al snel oplopen tot enkele tienduizenden euro’s.

Kijk naar het totaalplaatje
Als je tienduizenden euro’s aan boeterente moet betalen, haal je het mogelijk niet in jouw hoofd om jouw hypotheek over te sluiten. Ondanks dit hoge bedrag kan herfinancieren wel degelijk interessant zijn. Staar je daarom nooit blind op de besparing of de boeterente, maar kijk naar het totaalplaatje. Een boeterente van 20.000 euro lijkt op het eerste oog veel, maar dit verandert als je bijvoorbeeld 30.000 euro bespaart door een lagere hypotheekrente. Oversluiten levert je onderaan de streep dan namelijk een besparing op van 10.000 euro.

Vraag een hypotheekadviseur om hulp
Heb je nog niet eerder een hypotheek overgesloten? Dan twijfel je mogelijk of oversluiten al dan niet verstandig is. Hak in dat geval niet zelf de knoop door, maar kies voor hypotheekadvies in Hoorn. Een hypotheekadviseur kijkt naar jouw hypotheek en vergelijkt dit met de huidige situatie. Hierdoor kan hij jou binnen de kortste keren vertellen of oversluiten wel of niet interessant is. Op basis van dit advies kun jij voor jezelf bepalen of je jouw hypotheek onderbrengt bij een andere bank of niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *