Denk goed na over de algemene voorwaarden voor je onderneming

Voor elk bedrijf geldt dat ze op een bepaald moment geconfronteerd kan worden met bepaalde risico’s of aansprakelijkheden. Het is van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat je, je hier tegen kan wapenen. Dit kan ondermeer gebeuren door het laten opstellen van goed uitgekiende algemene voorwaarden. Voor deze voorwaarden geldt dat ze je kunnen indekken tegen allerhande niet onbelangrijke risico’s die je onderneming loopt. Wil jij ook graag meer te weten komen over de algemene voorwaarden die ervoor jouw bedrijf opgesteld zouden moeten worden? Dan is het zeker de moeite waard om je even te verdiepen in de hieronder terug te vinden informatie. 

Wat moet er allemaal in de algemene voorwaarden opgenomen worden? 

De algemene voorwaarden moeten dus een zekere mate aan bescherming bieden tegen mogelijke risico’s of aansprakelijkheden waar je als bedrijf mee geconfronteerd kan worden. Dit is echter niet alles. Daarnaast moet in deze voorwaarden bijvoorbeeld ook opgenomen worden binnen de hoeveel tijd klanten hun facturen dienen te betalen. Mocht er sprake zijn van discussie moet er eveneens vermeld worden welke rechtbank bevoegd is om daarover uitspraak te doen. De exacte inhoud van de voorwaarden wordt in de praktijk altijd afgestemd op het bedrijf in kwestie. Dit betekent dat het in de praktijk niet zomaar een goed idee is om eender welke voorwaarden van het internet af te halen. Hier zal je dus zeker en vast rekening mee moeten houden. 

Waar moeten de algemene voorwaarden geplaatst worden? 

Vroeger was het zo dat in het merendeel van de gevallen de algemene voorwaarden gewoon op de achterkant van de facturen werden gedrukt. Door de jaren heen is daar echter enigszins verandering in gekomen. Dit in het bijzonder als gevolg van het feit dat deze voorwaarden een behoorlijk stuk lijviger zijn geworden. Het is mede omwille van deze reden dat er veelal de keuze wordt gemaakt om ze gewoon als bijlage bij met name een factuur of een overeenkomst te voegen. 

Daarnaast is het tegenwoordig ook zeer vaak voorkomend dat de voorwaarden op de website worden geplaatst. Vervolgens kan er hiernaar worden verwezen vanop de factuur of van in de overeenkomst die wordt afgesloten. Hoe dan ook spreekt het voor zich dat het altijd eenvoudig mogelijk moet zijn voor je klanten om de voorwaarden te kunnen raadplegen. 

Zelf je voorwaarden opstellen of niet?

Een belangrijke vraag die velen zich stellen heeft betrekking tot het feit of de algemene voorwaarden zelf opgesteld dienen te worden of het mogelijks bij voorkeur wordt uitbesteed aan derden. In principe zijn beide opties mogelijk. Je dient je echter in de praktijk altijd de vraag te stellen of je het risico wel wil lopen om zelf dergelijke belangrijke documenten op te stellen. Het spreekt namelijk voor zich dat een ervaren jurist of advocaat daarvoor aanzienlijk beter is geplaatst. Het mag in ieder geval duidelijk zijn, het is in de praktijk minstens het overwegen waard om voor het laten opstellen van je AV een beroep te doen op een deskundig persoon die precies weet welke verschillende punten er in jouw voorwaarden allemaal aan bod dienen te komen. 

Rocket Lawyer – Juridische Zaken Makkelijk Gemaakt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *