Binnen- versus buitenverf: kan je binnenverf buiten gebruiken?

Gratis stockfoto met acryl, apparaat, appartement

Vraag je je weleens af of je overgebleven verf voor binnen ook kunt gebruiken op een buitenoppervlak? Of heb je een overschot aan Wijzonol verf (buitenverf) en ben je benieuwd of het veilig is om binnen te gebruiken? We hebben aan Verf.nl gevraagd hoe dat precies zit.

Binnenverf: in het kort

Binnenverf is ontworpen om bestand te zijn tegen huisdieren, meubels, stofzuigers en al het andere dat er dagelijks tegenaan schuurt. Het gaat vlekken tegen, is bestand tegen vervaging en vergeling en kan worden afgeveegd en geschrobd als het vuil wordt. Het is meestal op waterbasis (ook wel latex genoemd) in plaats van op oliebasis en bestaat uit vier basis verbindingen: pigmenten, oplosmiddelen, additieven en harsen.

Vergeleken met buitenverf, gebruikt binnenverf stijvere harsen, wat leidt tot makkelijker gebruik en vlekbestendigheid. Het bevat ook specifieke additieven om de droogtijd te verkorten en het pigment gelijkmatig te verdelen. In tegenstelling tot buitenverf heeft binnenverf geen weerbestendige toevoegingen.

Buitenverf: in het kort

In het verleden waren de meeste buitenverven op olie gebaseerd omdat het een duurzamere afwerking gaf. Maar dankzij technologische vooruitgang is de trend omgeslagen. Nu is de meeste buitenverf op waterbasis met acrylharsen om te helpen bij het binden. Het belangrijkste verschil tussen binnenverf en buitenverf is dat buitenverf meer additieven heeft om de buitenelementen te weerstaan.

Buitenverf moet bestand zijn tegen vocht van regen, sneeuw en wind. Het moet zowel temperatuurdalingen als snelle stijgingen verdragen en zijn kleurtint behouden, zelfs na uren in de zon. Buitenverf bevat zachte en flexibele harsen, waardoor het bestand is tegen schimmel, afbladderen en afschilferen. Door die flexibiliteit kan het samentrekken bij blootstelling aan vocht.

Kun je binnenverf buiten gebruiken?

Het korte antwoord is nee. Binnenverven mogen niet buiten worden gebruikt omdat ze de additieven missen die nodig zijn om de buitenelementen te weerstaan.

Maar afgezien van de duurzaamheidsproblemen, is binnenverf dunner dan buitenverf, dus het hecht niet goed aan buiten oppervlakken. Je zou extra lagen moeten aanbrengen om dezelfde dekking te krijgen. Zelfs met meerdere lagen ziet het er niet zo egaal uit als met buitenverf.

Ten slotte duurt het langer voordat binnenverf droog is, omdat het niet is ontworpen om in buitenelementen te drogen. Zelfs als het je lukt om een ​​behoorlijke dekking te krijgen met binnenverf, is de klus nog niet geklaard. Na verloop van tijd zul je merken dat binnenverf op betonoppervlakken zal vervagen en barsten, waardoor het vaker bijgewerkt moet worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *